מכל המפרקים הקיימים בגוף האדם, מפרק הכתף מעניק לנו את טווחי התנועה המרשימים ביותר. הוא מאפשר לזרוע להגיע למעלה, מאחורה וכן לרוחב הגוף.
הכתף היא אזור המפגש בין עצם הבריח, עצם השכם ועצם הזרוע. העצמות מוחזקות יחד במקומן על ידי קבוצה של 4 שרירים וגידים הנקראת "מסובבי הכתף" וכן גם באמצעות רצועות. אגב, חשוב לזכור שיש הבדל בין גידים ובין רצועות: הסוג הראשון מחבר שרירים לעצמות, ואילו הסוג השני מחבר עצמות לעצמות.
פגיעות כתף נחלקות בדרך כלל לשני סוגים עיקריים – פגיעות חמורות ופתאומיות, לעומת פגיעות כרוניות מתמשכות.
פגיעות כתף אקוטיות כוללות:
נקעים – כאשר רצועת כתף נמתחת יתר על המידה או נקרעת בשל עומס או הפעלה לכיוון הלא נכון.
פריקת כתף – כאשר הקצה העליון בעצם הזרוע מתנתק משקע הכתף באופן מלא או חלקי. הכדור בראש עצם הזרוע גדול יותר מהשקע שמכיל אותו. לפיכך נקע עלול להתרחש אם הכתף סופגת פגיעה חזקה, או כאשר הרצועות המחזיקות את עצמות הכתף נמתחות או נקרעות. פריקות חוזרות ונשנות עלולות להוביל לבעיות במפרקים, כגון דלקת מפרקים.
מסובבי כתף קרועים – כאשר אחד מהגידים הראשיים בכתף נקרע באופן מלא או חלקי. פגיעה זו נגרמת בדרך כלל בעקבות נפילות או מכות ישירות, אך גם על ידי תנועה חזרתית לאורך זמן, חולשה הנובעת מגיל מבוגר ועוד.
שברים – שבר יכול להתרחש לרוחב העצם או לאורכה, כאשר בשברים מסוגים מסוימים העצמות נשברות אבל לא זזות ממקומן. בשברים מסוגים אחרים, העצמות מוסטות או מנופצות במספר מיקומים. שברים בכתף באנשים צעירים נגרמים בדרך כלל כתוצאה מפגיעה פיזית, כגון תאונת דרכים או פציעת ספורט. באנשים מבוגרים מדובר בדרך כלל בנפילה. שברים מכאיבים מאוד ובדרך כלל גורמים גם לנפיחות וחבלות בכתף.
פגיעות כתף כרוניות כוללות:
דלקת גידים (Tendonitis) – נגרמת כאשר הגידים במסובבי הכתף סובלים מגירוי והופכים למודלקים. לאורך זמן, הגידים עלולים לפתח קרעים קטנים. מצב זה עלול להיגרם בשל חזרה על פעילות מסוימת שוב ושוב (כגון משחק גולף), או כתוצאה מהשחיקה הטבעית המתרחשת עם הגיל. הדלקת גורמת לכאבים ועלולה למנוע אפשרות של הרמת הזרוע למעלה.
דלקת האמתחת (Bursitis) – זיהום, דלקת ונפיחות באזור הנקרא "בורסה" – שק תת עורי של נוזלי סיכה, החוצץ בין המפרקים והגידים לבין העצמות ומקטין את החיכוך ביניהם. בגוף האדם יש 160 בורסות המשמשות לריפוד נקודות המפגש הללו. שימוש יתר במפרק הכתף עלול לגרום למצב דלקתי בשקי הבורסה (בורסיטיס), וליצירת כאבים המונעים שימוש בכתף אפילו לדברים הקטנים ביותר.
דלקת מפרקים (Arthritis) – עלולה לגרום לכאב, נוקשות ונפיחות במפרק הכתף. דלקת המפרקים הנפוצה ביותר הפוגעת בכתף היא דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis). שימוש יתר במפרק הכתף, פעולה החוזרת על עצמה שוב ושוב או שחיקה טבעית – כל אלו עלולים ליצור מצב שבו הריפוד הטבעי בין העצמות נשחק, וגורם להן להתחכך אחת בשנייה.
כתף קפואה (Frozen Shoulder – Adhesive Capsulitis) – מצב בו הכתף נוקשה וכואבת לאורך זמן ללא שיפור או הטבה, אלא בדיוק להפך (בניגוד לכאבי כתף או צוואר שחולפים בסופו של דבר). הכאבים והנוקשות יוצרים מצב שבו לא ניתן להזיז את הכתף כלל. לא ידוע בדיוק ממה נגרמת התופעה, אבל היא מקושרת למספר מצבים רפואיים כגון סוכרת, מחלות של בלוטת התריס, מחלת פרקינסון וכן מחלות לב וכלי דם.