ארתרופתיה (Arthropathy) היא שם כולל לקבוצת מחלות הגורמות לכאבי מפרקים, כאשר הסיבות יכולות להיות זיהום, דלקת או ניוון. כאשר מדובר בסט מחלות שבסיסן דלקתי הן נקראות ארתריטיס (Arthritis) – דלקת מפרקים (או גם דלקת פרקים).
מעבר למצב הדלקתי עצמו, לעיתים קרובות יש גם אודם של המפרק, הגבלת תנועה ואף חום מקומי. אם הדלקת נגרמת מזיהום, ייתכן גם חום סיסטמי בכל הגוף.
בארצות הברית 23% מהאוכלוסייה הבוגרת (מעל 54 מיליון איש) סובלים מדלקות פרקים. מתוכם 24 מיליון מוגבלים בפעילותם ויותר מרבע מדווחים על כאבי פרקים חמורים. בישראל מדובר על כ-17% מהאוכלוסייה הבוגרת החולה במחלה ראומטית כלשהי, לפי נתוני עמותת ענבר.
מצבים הנמצאים בקטגוריית דלקת פרקים כוללים: דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), דלקת מפרקים בצעירים (Juvenile Inflammatory Arthritis), דלקת מפרקים פסוריאטית (Psoriatic Arthritis), דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing Spondylitis), מחלת ליים (Lyme Disease), זאבת (Lupus) ועוד.
הטיפול השמרני בדלקת מפרקים יכול להתבצע במספר דרכים, ובהן תרופות נוגדות דלקת ו/או סטרואידים (להקלה מיידית על כאבים), אנטיביוטיקה, פיזיותרפיה ופעילות גופנית, אכילה נכונה ושמירה על אורח חיים בריא.
רק כאשר מוצו האפשרויות השמרניות ואין ברירה אחרת, מגיעים לפתרונות הכירורגיים. הנה כמה מהעיקריים שבהם.
שיטה זעיר-פולשנית בה מבצעים חתכים קטנים באמצעות ציוד מיוחד, בליווי מצלמות זעירות עם סיבים אופטיים. ניתוחים ארתרוסקופיים משמשים לתיקון קרעים וחתכים ברקמה העוטפת את המפרק, תיקון סחוס ורצועות וכן הסרה של חתיכת סחוס שבורות הצפות באופן חופשי במקום.
בהתאם לסיטואציה, ניתן לבצע ארתרוסקופיה אחורית, קדמית ועוד. בפגיעות מסוגים מסוימים, ניתוח זה יכול לצמצם כאבים ולשפר טווחי תנועה. המועמדים הטובים ביותר לניתוח זה הם אנשים פעילים מתחת לגיל 40.
ההליך הכירורגי הזה כרוך בחיתוך ובהסרה של עצם, או בהוספת עצם בקרבת מפרק פגוע. ניתוח זה מתאים בעיקר לצעירים עם בעיה הדורשת התערבות במדור אחד של המפרק. הניתוח שומר על הצלחתו לאורך זמן, ועשוי אף לדחות ניתוח להחלפה מלאה של המפרק ב-10 עד 15 השנים הבאות.
בניתוח ברך, אוסטאוטומיה בעצם מעבירה את המשקל מהאזור שנפגע על ידי דלקת מפרקים – לאזור שאינו פגוע. בניתוח ירך, הניתוח משמש לעיתים קרובות לתיקון פוזיציה שגויה (דיספלציה – Dysplasia) המתרחשת בשלב מוקדם יחסית בחיים. המועמדים הטובים ביותר לניתוח זה הם אנשים בשנות ה-30 לחייהם או צעירים יותר.
הניתוח אינו פשוט ורק מומחים מעטים מתאימים לביצוע של הליך אוסטאוטומיה.
כאשר הדלקת ממוקמת במפרק אחד ולא ניתן לטפל בה באמצעים שמרניים, מסירים את הקרום הפנימי העוטף את המפרק. קרום זה נקרא Synovia ועל שמו נקרא גם ההליך עצמו: Synovectomy. מדובר למעשה בניתוח מניעתי שיש לבצע טרם גרימת נזק למפרק, הדורשת ניתוח שחזורי.
הליך כריתת הסינוביה מתבצע באמצעות ארתרוסקופים המוחדרים דרך חתכים זעירים, בהרדמה מקומית. ראוי לציין שתוך מספר שנים הסינוביה עשויה לגדול מחדש, מה שעלול להוביל להתחדשות הבעיה (אבל לא בהכרח). כמו כן, הניתוח פחות מתאים לסובלים מפגיעה במספר מפרקים במקביל (כמו בדלקת שגרונית).
הליך כירורגי שבו משתמשים בפינים, מוטות או אמצעים אחרים כדי לחבר ולאחות שתי עצמות או יותר. עם חלוף הזמן העצמות גדלות בהתאם לתמיכות בהן השתמשו, ונועלות למקומו את המפרק הרלוונטי. המועמדים לניתוח זה הם בדרך כלל אלו הסובלים מנזק חמור למפרקים, כגון דלקת פרקים ניוונית.
תוצאות הניתוח אמורות להחזיק מעמד למשך כל חיי המטופל, למרות שלעיתים יש צורך בביצוע תיקונים. עם זאת החסרון הוא שחלה ירידה בגמישות ובתנועה. מומלץ להתייעץ מראש עם מומחה טרם קבלת ההחלטה.
ניתוחים שחזוריים להחלפה מלאה של המפרק הפגוע ו/או סביבתו. ניתוחים ארתרופלסטיים משמשים רק במצבים בהם לא נשארת ברירה, והבעיה לא נפתרה באמצעים האחרים. מדובר בדרך כלל בהחלפה מלאה של המפרק בכתף, בירך, בברך או בקרסול, לצד חלקים נוספים באזור כגון שרירים, גידים, סחוס ועוד.
ניתוחים אלו מיועדים בעיקר לסובלים מדלקות פרקים ניווניות (אוסטאוארתריטיס) בגפיים התחתונות, עם מעל 95% הצלחה בהחלפת ירך ומעל 90% הצלחה בהחלפת ברך או כתף. מדי שנה מבוצעים כ-7,000 ניתוחי החלפת מפרק בישראל, כאשר יותר ממחצית מיועדים להחלפת מפרק הירך.